Saturday, August 20, 2016

SANDMAN - 30 και 1 λόγοι για να πάτε σ' άλλο blog...

Πρόσφατα, έπεσε στην αντίληψή μου, πως δεν έχω καλή αντίληψη. Ούτε καλή μνήμη. Πρόσφατα, έπεσε στην αντίληψή μου, πως δεν έχω καλή αντίληψη. Ούτε καλή μνήμη. Πρόσφατα... εντάξει, παρακρύωσε! Λοιπόν, πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου κι αυτή η ΕΠΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ (σε ύψος, ύφος και περιεχόμενο) παρουσίαση και ανάλυση του NEIL GAIMAN για το comic "ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΙ" του SANDMAN. Ή κάπως έτσι, δεν κατάλαβα. Εδώ και χρόνια, έχω υποσχεθεί στο αθέατο κοινό μου, ότι δραττόμενος των ευκαιριών, θα εμπλουτίζω ετούτη τη σιχαμερή γωνιά με άρθρα και άλλων κακομοίρηδων, εκτός από μένα. Έτσι, φυσικά, θα νιώθω λιγότερο κακομοίρης ο ίδιος, λιγότερο εγωιστής και περσότερο μεγαλόκαρδος και large τύπος.

Επειδή, όπως, έγραψα το άρθρο είναι ΕΠΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ δεν είναι εύκολο να το αντιγράψω ολόκληρο εδώ, όχι φυσικά εξαιτίας του κειμένου, μα περισσότερο εξαιτίας της βαρεμάρας να επιμεληθώ τη σωστή μεταφορά όλου αυτού του πλήθους εικόνων, τις οποίες παραθέτει υπεύθυνα και με μεράκι ο υπεύθυνος μερακλής. Έτσι, άμα το πρωτότυπο blog κλείσει λόγω Θανάτου, Μορφέα ή Ντελιρίου, όλα αυτά τα όμορφα που γράφει θα διαλυθούν, θ' αφανιστούν σαν τούτο το άυλο θέαμα κι ούτε πίσω άχνα δε θ' αφήσουν.

Τέλος πάντων, χεστήκαμε καθώς (α) εγώ θα το τυπώσω και θα το έχω καθόλη τη διάρκεια του βίου μου σα σημείο αναφοράς και (β) τα πάντα κάποτε πεθαίνουν κι έτσι αποτίνω φόρο τιμής στη φθαρτότητα, στη θνητότητα και στη βασιλόπιτα. Παρακάτω, θ' αρκεστώ να σας τρίψω στη μούρη μονάχα την εισαγωγή του, μια εικονίτσα κράχτη και το link. Τα υπόλοιπα να τα κάνετε μόνοι σας. Άντε και σε μια κρίση μεγαλοψυχίας, αποφάσισα να σας παραθέσω και τους 30 + 1 λόγους, να μην τρέχετε. Ε; Δεν αξίζω τώρα ίσαμε και πενηνταεφτά ευρώ σε λογαριασμό που θα σας ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω. ε; δεν αξίζω; ε; ε;

Αυτά. Επιφυλάσσομαι κάποτε να συμπληρώσω την επιμελημένη ετούτη ανάλυση του καλόπαιδου και με τον πατροπαράδοτο, εθιμοτυπικό μου σαρκασμό. Καλή περιήγηση...

30 και Ένας Λόγοι για να διαβάσετε το Sandman
από το Φονικό  Κουνέλι



«Κάποιες φορές βλέπεις στον ύπνο σου πως πέφτεις. Τρία πράγματα μπορούν να συμβούν τότε. Το πρώτο είναι να πέσεις – και η πτώση είναι επώδυνη. Το δεύτερο είναι να ξυπνήσεις – και να συνειδητοποιήσεις τότε πως ονειρευόσουν…»

«Και το τρίτο;»

«Το τρίτο είναι να πετάξεις. Γιατί πέφτοντας μαθαίνεις να πετάς».

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πάμε πίσω στα Nineties. Η εποχή των Nirvana και του grunge. Των ρέιβ πάρτυ. Της Generation X. Της πτώσης του Τείχους. Της ιδιωτικής τηλεόρασης και των εισαγόμενων show. Των Simpsons και του Beavis & Butthead. Του Jurassic Park. Του ξέφρενου καταναλωτισμού και της μεγάλης ευφορικής ψευδαίσθησης. Η εποχή που οι Τρύπες έλεγαν σ’ ένα στιχάκι, κάπου: «η ζωή είναι μεγάλη, μη την κάνεις καρναβάλι».

Ήταν επίσης η εποχή που ο κόσμος των κόμικς γνώρισε ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία του – ιστορία ενός αιώνα, που τώρα πλέον έβλεπε τους καρπούς της να ενηλικιώνονται. Ήταν μια σειρά που χάραξε ανεξίτηλο το όνομά της στα χρονικά της Ενάτης Τέχνης, ανοίγοντας δρόμους και ορίζοντες για πλήθος δημιουργών και έργων που θα ακολουθούσαν. Ένα έργο που ανέπνεε τον απατηλό-ονειρικό αέρα των 90’s, μα παράλληλα ζούσε πέρα από αυτά – πέρα από τις δεκαετίες, πέρα από τον χρόνο τον ίδιο.

Ο λόγος για το “Sandman” του Neil Gaiman.

Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 80 και εκτείνοντας την εκδοτική του διαδρομή μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90, το “Sandman” άφησε το δικό του αποτύπωμα στην παράξενη εκείνη εποχή του. Μην σας δίνεται όμως η εντύπωση πως πρόκειται απλά για ένα σπουδαίο έργο κόμικς – γιατί τότε μάλλον δεν γίνεται κατανοητό το νόημα αυτής της εισαγωγής. Το “Sandman” συνιστά αναμφίβολα μια εξαιρετική σειρά κόμικς – μα όχι μόνο. Η σημασία του απλώνεται πέρα από το μέσο – όπως κάποια είδη μουσικής ταυτίζονται με μια ολόκληρη εποχή, έτσι και η σειρά του Neil Gaiman έφτασε να χαράξει τους καιρούς της. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία πολιτισμικά παράγωγα μιας ολόκληρης δεκαετίας. Βρίσκεται εκεί ψηλά με τα κορυφαία καλλιτεχνικά έργα των καιρών του.

Και αν η εισαγωγή δεν σας έπεισε, ακολουθούν 30 και ένας λόγοι για τους οποίους οφείλετε να διαβάσετε το συγκεκριμένο έργο – ή να το ξαναδιαβάσετε, σε περίπτωση που έχουν περάσει πολλά χρόνια και το έχετε ξεχάσει. Και τότε τα λόγια αυτά θα ξεδιαλύνουν από πάνω τους τις νεφέλες του ονείρου και για λίγο έστω θα αποκαλυφτούν στην κανονική τους διάσταση – μέχρι το όνειρο να σας ταξιδέψει πάλι σε μυστήριες διαδρομές.

Τριάντα και ένας λόγοι για να διαβάσετε το “Sandman”… Το αφιέρωμά μας τώρα ξεκινά. Παρακαλώ περάστε στον κόσμο του Ονείρου.

1 #
Δεν έμοιαζε με κανένα άλλο mainstream comic των καιρών του

2 #
O Neil Gaiman είχε δάσκαλο τον κορυφαίο όλων

3 #
Ξεπέρασε τα σχεδιαστικά στεγανά του παρελθόντος, εκτοξεύοντας τα κόμικς σε νέες εικαστικές κατευθύνσεις

4 #
Υπήρξε η πρώτη αμιγώς εναλλακτική σειρά κόμικς που σημείωσε τόση μαζική επιτυχία

5 #
Κεντρικός ήρωας είναι ο Μορφέας

6 #
Πρωταγωνιστές είναι το Όνειρο, η Μοίρα, ο Θάνατος, η Επιθυμία, η Καταστροφή, η Απελπισία, το Ντελίριο

7 #
Πρόκειται για μια σύγχρονη Μυθοπλασία, στα πρότυπα της αρχαίας μυθολογικής και ποιητικής σκέψης

8 #
Χαρακτηρίστηκε ως «Σειρά Κόμικς για Διανοούμενους»

9 #
Στο “Sandman” οι χαρακτήρες βρίσκονται στο επίκεντρο, όχι η δράση

10 #
Στον κόσμο του Sandman, ακόμα και οι θεοί πεθαίνουν

11 #
Ο Θάνατος ποτέ δεν ήταν περισσότερο γοητευτικός

13 #
Έσπασε τα φράγματα της Φανταστικής Λογοτεχνίας

14 #
Ταυτόχρονα ριζώνει γερά στον Ρεαλισμό της εποχής του

16 #
Υπήρξε το πρώτο κόμικ το αναγνωστικό κοινό του οποίου ήταν κατά το ήμισυ γυναίκες

17 #
Οι χαρακτήρες είναι αληθινοί άνθρωποι, όχι στερεότυπα

18 #
Κατέχεται από μια εναλλακτική/post punk/goth αισθητική

19 #
Αγαπάει τα ταξίδια στον χρόνο

20 #
Παρακολουθεί την εξέλιξη του Σαίξπηρ

21 #
Ξεχειλίζει με υπέροχες, μικρές, αυτοτελείς ιστορίες

22 #
Περιλαμβάνει το “Ramadan”

23 #
Ποτέ ξανά δεν θα αντιμετωπίσετε τις γάτες σας με τον ίδιο τρόπο

24 #
Όταν θέλει γίνεται μια ανατριχιαστική ιστορία τρόμου – ρωτήστε τον Stephen King και τον Clive Barker

25 #
Περιλαμβάνει σκηνές όπως η ακόλουθη
Μήπως κάποτε να πατήσετε κι εκείνο το ρημάδι το link, πιο πάνω;

26 #
Ή όπως η ακόλουθη

27 #
Ή όπως η ακόλουθη

28 #
Ή όπως η ακόλουθη

29 #
Επηρέασε όλα τα κόμικς που έμελλε να ακολουθήσουν

30 #
Συμμετέχει πλήθος σπουδαίων εικονογράφων

31 #
Τέλος, πρόκειται για ένα έργο με θέμα του τα όνειρα

No comments:

Post a Comment