Sunday, September 14, 2014

STORM - Στο Δία βρέχει πατάτες [Μέρος 1ο]

Υπάρχει ένας ( βρε Ε-Ν-Α-Σ λέμε!!! ) - της γενιάς μου (1974), ο οποίος σαν κράτησε - κάπου μέσα στη δεκαετία του '80 - το πρώτο τεύχος του STORM "Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" (Εκδ.STAR COMICS), δεν έμεινε με το στόμα ανοιχτό και με το σάλιο να στάζει στάλα-στάλα, πάνω στο λευκό μπλουζάκι με τη σιδεροτυπία απ' το ΑΓΟΡΙ;;; Αυτές οι μνήμες μένουν ανεξίτηλες, καθώς έχουν την ένταση της πρώτης εκσπερμάτισης και το βάθος μιας κατάστηθης μαχαιριάς! Συνηθισμένοι απ' το 99,99% της τεχνοτροπίας των σκίτσων με τα μαύρα (ή άλλα), καθαρά (ή άλλα) περιγράμματα, τι εκρηκτική αποκάλυψη ήταν ετούτα τα παράταιρα καρέ, που έμοιαζαν περισσότερο με ζωγραφικούς πίνακες, παρά με κάτι που να θύμιζε την τυποποιημένη παραγωγή comic, που συναντούσες ίσαμε τότε στα ελληνικά ράφια!!!

ΠΟΣΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΠΟΣΗ!!!

Ξαναδιαβάζοντας τον STORM σήμερα - ξερωγώ 30 χρόνια μετά - χτυπιέμαι από τα γέλια σα μικρό παιδί και σκέφτομαι: ΠΩΠΩΠΩ, ΠΩΠΩΠΩ, ΤΙ ΠΑΤΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ!!! :P

Όχι πως δεν έχει αφήσει εποχή, όχι πως δεν είναι ένα συνολικά εντυπωσιακό comic κι ούτε πως τα σχέδια δεν είναι, κατά μέσον όρο, εκπληκτικά! Όμως, αν αποφασίσει κανείς να σταθεί λίγο παραπάνω στα σημεία, τότε είναι να κλάψουνε μανούλες. Ας είμαστε ευθείς: το συντριπτικό μειονέκτημα του STORM είναι τα απαράμιλλης ηλιθιότητας σενάρια κι οι παπαρούνες που τα έγραψαν. Οι οποίοι θα έπρεπε, ξαναδιαβάζοντας τις ιστορίες τους κι εφόσον δεν έχει εξατμιστεί κι η τελευταία στάλα αιδημοσύνης απ' τα σπλάγχνα τους, να προχωρήσουν σε τιμητικό seppuku, ανεβάζοντας τοιουτοτρόπως το μέσον όρο αξιοπρέπειας του πλανήτη Γη.

Αν είναι κάποιος που δεν την έχει παίξει, έστω και
μια φορά, για πάρτη της Ρέντχερ προλαβαίνει!

Φυσικά, όπως τα πάντα στην Ελλάδα - από σειρές Επιστημονικής Φαντασίας, έως και το αγαπημένο μου MILKO ACTION - έτσι κι ο STORM σταμάτησε, πριν καν φτάσει στη μέση. Όταν πριν χρόνια πολλά-καλή χρονιά, έμαθα ότι στο εξωτερικό είχαν εκδοθεί τα απίστευτα τεύχη τρελάθηκα. Ειδικά, όταν είχα φάει τα δάχτυλά μου μέσα στις μυγοχεσμένες, ποντικότρυπες του Μοναστηρακίου ή σε κάτι ξεχασμένα κι απ' το Θεό πρακτορεία τύπου σε νησιά ή βουνοκορφές, αναζητώντας με λύσσα το χαμένο 9ο τεύχος ή με αγωνία αν είχε ποτέ εκδοθεί 11ο!!!

Το ίδιο τρελάθηκα όταν διαπίστωσα ότι δημιουργήθηκε κάποια στιγμή στην Ελλάδα, μια ομάδα STORM-όφιλων, που είχαν σκοπό να πάρουν τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των τευχών, να τα μεταφράσουν και να τα διαθέσουν!!! Και τρελάθηκα ακόμη περισσότερο, όταν τα ανακάλυψα το 2010 (νομίζω) στα ράφια του Παπασωτηρίου. Εκεί που έπαθα πραγματική υστερία και άφριζα ήταν όταν πρωταντίκρυσα την τιμή, κάτι 70 ευρώ ή εκεί τριγύρω!!! ΕΛΕΟΣ!!! Είπαμε, ρε παιδιά, Επιστημονική Φαντασία, αλλά η δική σας πραγματικά οργιάζει!!! Δεν ξέρω αν από τότε, έχει γίνει καμία προσπάθεια επανέκδοσης σε μη-πολυτελείς, απλόδετους τόμους, με προσιτή τιμή. Ωστόσο εδώ χεστήκαμε, καθώς δεν είναι blog ενημέρωσης, η οποία είναι εφήμερη, αλλά blog σχολιασμού και κριτικής, τα οποία είναι all time classics.

[ Συνεχίζουμε με αγάπη στο 2ο μέρος... ]

No comments:

Post a Comment